Sinds juli 2019 hangen er in de kerkzaal twee beamers naast het orgel. De beamers worden ingezet om de liturgie van de dienst te projecteren op de muur. Ook worden de voorzang en het thema van de preek op de beamers vertoond.

Om de beamers te bedienen is per juli 2019 ook het beamerteam opgericht. Dit team is verantwoordelijk voor de correcte bediening van de beamers tijdens de kerkdiensten in de kerk. Om de techniek in goede banen te leiden, is er een team van totaal zeven man. Alle taken zijn verdeeld. 

Liturgie-makers

Elke donderdag van de week krijgt het beamerteam van de preekvoorziener digitaal de liturgie van beide diensten opgestuurd. Drie personen verzorgen in toerbeurt de vertaalslag van liturgie als tekstbestand naar een Microsoft PowerPoint-bestand. Dit is een bestandstype waarmee presentaties gemaakt worden. Deze presentaties worden, als ze compleet gemaakt zijn, per mail weer doorgestuurd naar de computer in de kerk.

Operators

In de techniekkast staat vrijwel alle hardware die nodig is voor een goede dienst in het kerkgebouw, maar ook daarbuiten indien geluisterd wordt via de online stream. Dit is het kloppende hart van alle techniek in de kerk.

Achterin de kerkzaal staat het beamerbureau. Met twee beeldschermen worden alle benodigde programma’s bediend en gemonitord. Het operatorteam bestaat uit twee mensen die om de week rouleren.

Door de coronacrisis van 2020 konden we, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, sinds maart 2020 de kerkdiensten niet fysiek bijwonen. In plaats daarvan moesten de diensten online gevolgd worden. Direct werd er doorgeschakeld en zo is de kerktv in het leven geroepen.

Met een simpele webcam werden de gemaakte beelden rechtstreeks naar Kerkdienstgemist.nl gestuurd. Een effectieve, doch tijdelijke, oplossing. Nadat besloten was door de kerkenraad dat de kerktv ook na corona zou blijven is er geïnvesteerd in de juiste apparatuur.

PTZ-camera

Tegen de galerij in de kerk is de “PTZ-camera” bevestigd. PTZ staat voor Pan/Tilt/Zoom en dit betekent dat de camera via de computer kan worden bestuurd. Met het besturingsprogramma Smart PSS kunnen we de camera in- en uitzoomen en van positie veranderen. De beelden die de camera opneemt worden via het interne internet doorgestuurd naar het stream-programma “OBS” waar de beelden bewerkt worden. De vertraging tussen deze 2 programma’s is ongeveer 2 seconden. 

Streamprogramma

De beelden van de camera worden niet rechtstreeks uitgezonden. Voor een zo goed mogelijke beleving van de dienst ontbreken er aan de beelden nog een aantal essentiële dingen. Zo is bijvoorbeeld de beamerweergave via de camera niet te lezen. Dit wordt verholpen middels enkele filters welke geïmplementeerd zijn in het streamprogramma OBS.

Doordat we met OBS de uit te zenden beelden gemakkelijk kunnen bewerken, hebben wij mettertijd meerdere views gemaakt met suggesties van kijkers. In OBS wordt onder andere een foto tijdens het gebed getoond, zodat de aandacht naar het gebed gaat. Tevens is er een speciaal beeld voor de collecte ontworpen, zodat de informatie welke overgebracht moet worden in de huiskamers verschijnt. Deze beelden worden afgewisseld met de camerabeelden.

Vanuit OBS worden de bewerkte beelden verstuurd naar Kerkdienstgemist.nl. De vertraging van OBS naar Kerkdienstgemist.nl is 40 seconden. Dit wil zeggen dat alles wat de camera opneemt, met 41 seconden bij u thuis te zien is. 41 seconden klinkt lang, maar bedenk hierbij ook dat er ruim duizend kerken op dezelfde tijden uitzenden als onze kerk. Thuis merkt u weinig van deze vertraging  omdat het beeld en geluid tegelijkertijd binnenkomen.

1. PTZ camera
2. Streamprogramma
3. Liturgie

Kerkdienstgemist.nl

Kerkdienstgemist.nl is een website waar verschillende kerken bij aangesloten zijn om kerk-radio en kerk-tv te kunnen aanbieden. Sommige kerk-radio of kerk-tv kanalen zijn alleen te beluisteren door de eigen gemeenteleden. Het kanaal van onze kerk is voor iedereen die dat wil te bekijken en te beluisteren. Sinds 2 september 2010 gebruiken we de diensten van kerkdienstgemist voor alleen de kerk-radio. Tegenwoordig is er nog maar 1 gebruiker van de kerk-radio. Sinds de komst van de kerk-tv worden er geen kerk-radio abonnementen meer van onze kerk uitgegeven omdat de kerk-tv niet alleen goedkoper is, maar ook omdat het beeld ook te zien is.

Lijkt het je leuk om mee te werken aan de techniek in de kerk? Neem dan contact op met het beamerteam via mail of whatsapp.